Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Arild Brun Svendsen

Hans Nilsen Hauge forestilling

Hans Nilsen Hauge ble født på gården Hauge i Rolvsøy like utenfor Fredrikstad, 3. april 1771.

En vårdag, 5. april 1796 gikk Hans Nilsen Hauge og pløyde, mens han sang på salmen:

«Jesus din søte forening å smake.»

 «Styrk du meg kraftig i sjelen her inne, at jeg kan kjenne hva Ånden formår!
Styr du min tunge og tankene mine, led meg og lokk meg så svak som jeg går!
Meg og hva mitt er, jeg gjerne vil miste når du alene i sjelen vil bo,
Og seg omsider på døren må liste
Alt som forstyrrer min innerste tro.»

Da han hadde sunget andre verset opplevde han et sterkt møte med Gud.

La oss høre hva Hauge selv skriver om opplevelsen ute på jordet:

«Da jeg hadde sunget andre verset ble mitt sinn så løftet til Gud at jeg ikke sanset meg, eller kan si hva som foregikk i min sjel; for jeg var utenfor meg selv.

At min sjel følte noe overnaturlig, guddommelig og salig, at det var en herlighet, som ingen tunge kan forklare, det minnes jeg så klart som om det skulle ha skjedd for få dager siden, selv om det nå har gått 20 år siden Guds kjærlighet besøkte meg.»

Etter denne hendelsen begynte Hans Nilsen Hauge å fortelle til sin nære familie om den gode og kjærlige Gud. En ild var tent som fikk stor betydning for Norge. Ja, Hauges virksomhet forandret Norge. Folk søkte Gud og nye vennesamfunn ble stiftet over hele landet. Hauge var også en grunder som stiftet flere fabrikker.

Han brøt både løsgjengerloven og konventikkel plakaten som sier at ingen andre enn stedets sogneprest fikk holde oppbyggelige møter. Det kostet han til sammen 10 år i fengsel.

Hans Nilsen Hauge døde på Bredvedt gård i Kristiania mandag 29. mars 1824. Hauges siste ord var: «Følg Jesus!» Hauge døde få dager før han ville ha fylt 54 år.

I 2021 feirer vi at det er 250 år siden Hauges fødsel. I den sammenheng arbeider jeg med en familieforestilling om Hans Nilsen Hauge. I forstillingen vil det være dukketeater, fortellerkunst og dramatiseringer. Forestillingen blir framført ved Haugesenteret på Rolvsøy lørdag 25. september kl. 14.00. Denne forestillingen passer i forskjellige typer familiearrangementer som familiegudstjenester, familieleirer OSV

Jeg arbeider også med en kort forestilling for voksene. Dette blir en fortellerforestilling hvor jeg bruker kjente tekster fra Hans Nilsen Hauge pluss dramatiske hendelser fra Hauges liv. Denne forestillingen kan tilpasses som et innslag i en gudstjeneste. 

Bildekarusellen på forsiden er fra familieforestillingen. 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn