Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Arild Brun Svendsen

Hans Nilsen Hauge forestillingen "Det gror i Hauges spor."

En vårdag, 5. april 1796 gikk Hans Nilsen Hauge og pløyde, mens han sang på salmen: «Jesus din søte forening å smake.»

 «Styrk du meg kraftig i sjelen her inne, at jeg kan kjenne hva Ånden formår!
Styr du min tunge og tankene mine, led meg og lokk meg så svak som jeg går!
Meg og hva mitt er, jeg gjerne vil miste når du alene i sjelen vil bo,
Og seg omsider på døren må liste
Alt som forstyrrer min innerste tro.»

Da han hadde sunget andre verset opplevde han et sterkt møte med Gud.

La oss høre hva Hauge selv skriver om opplevelsen ute på jordet:

«Da jeg hadde sunget andre verset ble mitt sinn så løftet til Gud at jeg ikke sanset meg, eller kan si hva som foregikk i min sjel; for jeg var utenfor meg selv.

At min sjel følte noe overnaturlig, guddommelig og salig, at det var en herlighet, som ingen tunge kan forklare, det minnes jeg så klart som om det skulle ha skjedd for få dager siden, selv om det nå har gått 20 år siden Guds kjærlighet besøkte meg.»

Etter denne hendelsen begynte Hans Nilsen Hauge å fortelle til sin nære familie om den gode og kjærlige Gud. En ild var tent som fikk stor betydning for Norge. Ja, Hauges virksomhet forandret Norge. Folk søkte Gud og nye vennesamfunn ble stiftet over hele landet. Hauge var også en grunder som stiftet flere fabrikker.

Han brøt både løsgjengerloven og konventikkel plakaten som sier at ingen andre enn stedets sogneprest fikk holde oppbyggelige møter. Det kostet han til sammen 10 år i fengsel.

I 2021 feiret vi 250 år siden Hauges fødsel. I den sammenheng laget jeg en familieforestilling om Hans Nilsen Hauge. Forestillingen ble urframført ved Haugesenteret på Rolvsøy lørdag 25. september 2021.

Forestillingen har som mål at alle generasjoner i sammen skal gjøre Guds opplevelser.  

Derfor inneholder forestillingen forskjellige dramaturgiske virkemidler som fortellerkunst, dramatiseringer og dukketeater.

Hans Nilsen Hauge forteller om dramatiske barne- og ungdomsår og om sitt åndelige gjennombrudd ved plogen en vårdag i april.

Under dramatiske omstendigheter gir Hans Nilsen Hauge ut sin første bok og han får problemer med presten Urdahl.

Til slutt taler Hans i et husmøte på Bjørnstad og han avslutter med ordene:

«O` du evige kjærlige Gud.»

Ugagnskråkas Petrus dukker flere ganger opp i forstillingen med forklaringer, kommentarer og skøyerstreker. 

Arild spiller alle rollene selv og saksofonist Godfred Gundersen deltar med vakker musikk.

 

ANBEFALING

Heldige var vi som fikk overvære premieren på Arild Brun Svendsen sin familieforestilling

«Det gror i Hauges spor.»

Sjelden at vi kan være fire generasjoner som sammen satt klistra i 45 minutter med historien om Hans Nilsen Hauge. Både oldemor på 90 år og veslegutten på snart 3 år storkoste seg.

 Om livet på gården, kallet, grublinga, skrivinga, strikkinga, bokutgivelse, krangling med presten og trangen til å forkynne Guds Ord.

Hans kom vandrende og fortalte om seg selv, søsknene og presten gjør sin entre som hånddukke og har sitt syn på saken.

Ugangskråka Petrus beskrev livet på gården og ga forestillingen både liv og forklaringer. I forestillingen var det også lagt inn en bibelfortelling.

Hele forestillingen ble ledsaget av saksofonist Godtfred Gundersen.

 Forestillingen anbefales for alle generasjoner, den gir kunnskap, spenning og morsomheter. Den gir et tydelig bilde på hvem Hans Nilsen Hauge var.

At oppsetningen passer både i kirke og forsamling, men også i et klasserom er helt åpenbart.

Anbefales på det sterkeste.

Grethe Løkken, pedagog og aktiv i Normisjon.

ANBEFALING

Komiteen for Hauge-jubileet 2021 engasjerte Arild Brun Svendsen til å lage og framføre en familieforestilling om Hans Nilsen Hauge.

Forestillingen ble urframført på Hauge-senteret lørdag 25. september 2021. Før selve urframføringen hadde jeg gleden av å overvære innledningen på forestillingen ved jubileumsgudstjenesten i Domkirken søndag 19. september 2021.

Ved gudstjenesten framførte Arild Brun Svendsen en monolog om Hans Nilsen Hauges åndelige gjennombrudd 5. april 1796. Teksten i monologen hadde han hentet fra Hauges egen selvbiografi, oversatt til moderne norsk.

Undertegnede syntes Arild Brun Svendsen gav et troverdig, levende og dramatisk uttrykk for Hauges åndelige gjennombrudd. Den forholdsvis korte og intense framføringen passer godt i gudstjenester og møter hvor man ønsker å sette fokus på Hauges liv og/ eller temagudstjenester hvor fokuset er Guds kall til omvendelse og misjon.

Jeg ønsker han lykke til videre med Haugeforestillingen.

Trond Pladsen, sogneprest i Gamle Glemmen menighet.

 

 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn